Upphovsrättslagen

Samtliga våra skrivna och/eller bildbaserade produkter är skyddade enligt Lagen om Upphovsrätt. I de flesta fall är det vår egen upphovsrätt men det kan även gälla t ex en anlitad fotografs rätt.

Upphovsrättslagen innebär att det är förbjudet att kopiera eller på annat sätt mångfaldiga produkterna utan tillstånd och eventuell ersättning.

Vi får många frågor om detta och vill därför passa på att reda ut begreppen. Låt oss ta växtskyltarna som exempel. Vi köper in originalbilder från olika fotografer för användning en gång till ett bestämt antal kopior av respektive växtskylt. Om samma skylt trycks upp i en ny upplaga, erlägger vi ny avgift för rätten att använda originalbilden. Fotografiet är alltså fotografens egendom (och levebröd) på samma sätt som ett konstverk eller en bok är konstnärens eller författarens egendom.

Därför är det inte tillåtet att scanna in en växtskylt för att sedan publicera den på en hemsida, använda i en annons eller i annan trycksak. Den som gör det riskerar dyra avgifter vid upptäckt, ja kanske t o m en stämning från fotografen. Ett normalt skadestånd kan vara 5 gånger ordinarie bildhyra vilket kan resultera i ett totalbelopp på 5-10.000 kr per bild!

Texter skyddas också på samma sätt av Lagen om Upphovsrätt. Så se upp, det kan vara klokt att vara försiktig med all annan användning än den avsedda, av bilder och skrivet material. Om du har frågor om detta, hör gärna av dig.